Realizacje

MUSICAL BELWEDER ANTROPON

Powstaje kolejne niesamowite dzieło! Mamy wielką radość uczestniczenia w procesie powstawania musicalu Belweder Antropon. Wkrótce zdradzimy więcej szczegółów.

MIŁO’ŚĆ – SZTUKA KOMPROMISÓW – video

Premiera 31.12.2020 r.  Zapraszamy na YouTube ZOBACZ

Piękne zakończenie roku 2020! Przekazujemy kolejne dzieło, którego mogliśmy być częścią. To ogromna radość móc wspierać w tworzeniu dobra. Tym razem dzięki finansowemu wsparciu Miasta Gdańsk pomogliśmy w realizacji filmu, który ma dać chwilę radości, oddechu, zachęcić do dialogu.

• Tekst utworu “Chodź Miła”: Magdalena Nitka
  • Wokal: Joanna Narolska, Krzysztof Chorzelski
  • Taniec: Joanna Narolska, Krzysztof Chorzelski
  • Muzyka: Maciej Chracewicz
  • Wsparcie realizacji: Kolektyw Aka Artyst

Zdjęcia wykonane w Pałacu Młodzieży w Gdańsku  – dziękujemy <3

Dofinansowano ze środków Miasta Gdańska – dziękujemy <3

PRAGNĘ – TELEDYSK DO UTWORU Z MUSICALU CO TY POWIESZ

Premiera 29.12.2020 r.  Zapraszamy na YouTube ZOBACZ

Jedno słowo ‘Pragnę’ pochodzące z głębi Serca, które zbawia Twój świat. Zawzięcie Nadziei do samego końca, aż nastanie Pokój. Teatry zostały zamknięte, a Serca artystów wciąż otwarte do dzielenia się tym, co bezcenne. Dzięki finansowej pomocy Miasta Gdańska, Fundacji 180 Stopni oraz we współpracy z gdańskimi twórcami powstał teledysk do utworu “Pragnę” z autorskiego Musicalu Co Ty Powiesz. Pragniemy odsłaniać to, co zakryte, odkrywać to, co głęboko schowane, tak, aby w świetle Prawdy miało szansę na szczęśliwe Życie.

• Muzyka: Michał Ciesielski
  • Wokal: Katarzyna Łęcka
  • Reżyseria, tekst: Magdalena Nitka
  • Przygotowanie wokalne: Karolina Adamiak-Pruś
  • Artyści: Kolektyw Aka Artyst oraz goście.

Na niektórych kadrach widzimy Gdański Teatr Szekspirowski. Dziękujemy <3

Dofinansowano ze środków Miasta Gdańska. Dziękujemy! <3

MUSICAL CO TY POWIESZ

Strona internetowa

Akademia Artystyczna stworzyła kolejny autorski spektakl – MUSICAL CO TY POWIESZ, który podobnie, jak Musical Kosmos podbił serca publiczności w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim. Fundacja 180 Stopni miała ogromy zaszczyt pomagać artystom oraz twórcom w sprawach organizacyjnych oraz promocyjnych. Premiera Musicalu odbyła się 11 października 2019 r. , a w związku z dużym zainteresowaniem grania zostały wznowione już 9 i 10 stycznia 2020 r. Z radością pragniemy również ogłosić, że następne grania zaplanowane są na dzień 21 i 22 stycznia w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim. Musical CO TY POWIESZ stanowi kolejną edycję przedsięwzięcia Made in Gdańsk Musical, które wpisuje się w trójmiejską kulturę. Pozwala widzom obcować bezpośrednio ze sztuką. Wspaniała muzyka, taniec, akrobacje i treść, jaką niesie Musical CO TY POWIESZ pozwala zatrzymać się na chwile i cieszyć pięknem Teatru.

MUSICAL KOSMOS TOURNEE

Strona internetowa

Spełniamy wielkie marzenia. Pamiętacie Musical Kosmos, który zawładnął Gdańską sceną? W grudniu 2019 r.  Balet Akademii Artystycznej ruszył w niezwykłą trasę po Polsce. Mieliśmy okazję razem z nimi dzielić się kosmiczną energią. Pierwszym punktem na trasie był Teatr Muzyczny w Poznaniu, następnie w lutym gościli w nowoczesnym Centrum  Edukacyjno-Kulturalnym w Markach k. Warszawy oraz w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki w Toruniu. Znając ich pokłady energii to jeszcze nie koniec, bo przecież każdy powinien spotkać na swojej drodze cząstkę kosmicznego piękna.

MADE  IN GDAŃSK MUSICAL

​Made in Gdańsk Musical to więcej niż wydarzenie, to więcej niż projekt. Pierwszy raz wydarzenie Made in Gdańsk Musical miało miejsce w 2015 r. Choć sama nazwa nie była jeszcze wtedy prezentowana, to przekaz oraz cel wydarzenia był jasny oraz pozostał niezmienny do dnia dzisiejszego. Dawać mieszkańcom Gdańska i okolic prawdziwy MUSICAL na najwyższym poziomie, przekazywać dobre wartości oraz pobudzać w ludziach cały wachlarz emocji bez względu na ich możliwości finansowe, przekonania, czy nawet uprzedzenia co do sztuki w jakiejkolwiek formie. Fundacja 180 stopni niezmiennie od 2015 roku z coraz większym sukcesem wspiera i łączy twórców, artystów, producentów, a przede wszystkim zwykłych niezwykłych potencjalnych odbiorców kultury. Uwielbiamy wspominać poprzednie edycje, w zeszłym roku powstał MUSICAL KOSMOS, wcześniej Król Lew oraz Oliver Twist, jesteście gotowi na kolejną edycję?

SPEKTAKL W KRAINIE ZIOMBELKÓW

Jako Fundacja 180 stopni mieliśmy niesamowitą przyjemność współpracować przy kolejnym spektaklu stworzonym przez Akademię Artystyczną. Tym razem to przepiękny, interaktywny spektakl dla najmłodszych  W KRAINIE ZIOMBELKÓW.  Spektakl swoją premierę miał 12 stycznia 2019 roku w Gdańskim FORUM.  „W krainie Ziombelków ” to spektakl skierowany dla dzieci już od 3 roku życia. Jest to projekt wykonywany przez profesjonalnych tancerzy poruszających się w ręcznie szytych, barwnych kostiumach inspirowanych teatrem renesansowym. Niesamowicie łączą najróżniejsze sztuki, wykorzystując kuglarstwo, chodzenie na szczudłach i gimnastykę artystyczną. Muzyka, scenariusz, kostiumy oraz choreografia zostały wyprodukowane w całości przez Akademię Artystyczną.

Zobacz więcej…

MUSICAL KOSMOS

Strona internetowa

Fundacja 180 Stopni w 2018 roku koordynowała produkcję oraz zorganizowała premierę oraz grania autorskiej produkcji Akademii Artystycznej MUSICAL’u KOSMOS.  Było to kolejne wydarzenie z cyklu tych, które co roku wpisują się w gdański kalendarz – tym razem nazwane spójną nazwą – Made in Gdańsk Musical.  Grania premierowe Musicalu Kosmos odbyły się 30 maja oraz 1 czerwca 2018 roku w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim. Od tamtego czasu spektakl został wystawiony 24 razy oraz zobaczyło go ponad 9500 widzów! Cena biletów została dostosowana do potrzeb szkół oraz rodzin tak, aby większość osób mogła zobaczyć prawdziwy musical bez względu na swoje możliwości finansowe. Fundacja 180 Stopni wspierała działania marketingowe oraz koordynowała cały projekt tak, aby wydarzenie mogło się odbyć oraz informacja o nim dotarła do zainteresowanych osób. Dzięki tym działaniom artyści Akademii Artystycznej mogli przybliżyć dzieciom, młodzieży oraz dorosłym formę jaką jest musical w całej jego okazałości, jako formę naładowaną wszystkimi kolorami emocji: humorem, gniewem, patosem oraz miłością, wyrażonymi poprzez taniec, akrobacje, muzykę oraz słowa.

Musical Król Lew Edukacyjnie

Fundacja 180 Stopni wspólnie z Akademią Artystyczną z Gdańska po raz kolejny przybliżyła zarówno tym najmłodszym oraz tym starszym widzom formę sztuki, jaką jest Musical. Musical Król Lew Edukacyjnie został utworzony na podstawie kultowego filmu Król Lew z 1994 roku. W musicalu można było zobaczyć autorski koncept, choreografię, kostiumy i scenografię w aranżacji Akademii Artystycznej. Wzięło w niej udział 60 aktorów od 5 do 28 roku życia. Fundacja 180 Stopni czuwała nad organizacyjną całością projektu, a obecny wtedy prezes fundacji Maciej Nitka zaprojektował oraz stworzył scenografię. Grania przedpremierowe oraz premiera odbyły się 31 maja 2017 roku w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim. Wstęp na to wydarzenie był bezpłatny.

Musical Oliver Twist i Bankiet Charytatywny

Fundacja 180 Stopni w 2016 roku współtworzyła akcję charytatywną mającą na celu zebranie środków, które zostały wykorzystane na organizację letnich kolonii artystycznych dla podopiecznych Funduszu Dzieci Osieroconych (działającym przy Fundacji Hospicyjnej w Gdańsku) i dzieci niepełnosprawnych z województwa Pomorskiego. Po spektaklu w Teatrze Szekspirowskim odbył się wernisaż oraz bankiet charytatywny, podczas którego można było podziwiać wystawę prac znakomitych artystów oraz wspomóc akcję. Można było wylicytować obrazy, lub wziąć udział w loterii. Prezes Fundacji 180 Stopni Maciej Nitka stworzył scenografię do tego musicalu oraz czuwał nad organizacją zarówno musicalu jak i całego bankietu.  Spełniliśmy rolę łącznika pomiędzy Fundacją Hospicyjną, Gdańskim Teatrem Szekspirowskim oraz Klubem Rotary w celu zorganizowania tego wydarzenia. Spektakl oraz bankiet zakończył się sukcesem – udało się zebrać odpowiednią ilość środków, aby dzieci pojechały na wymarzone kolonie.

Wykłady Ruch jest życiem. Życie jest ruchem.

Fundacja 180 stopni zorganizowała cykl darmowych wykładów pt. “Ruch jest życiem. Życie jest ruchem.” Spotkania miały na celu przekazać i wskrzesić pasję do sztuki u dzieci. Pokazać im możliwości, kierunki rozwoju w zakresie kultury i sztuki oraz na przykładach prawdziwych historii, prawdziwych postaci zademonstrować, że ciekawość, wytrwałość oraz praca daje wiele możliwości. Prelegentami byli instruktorzy Akademii Artystycznej z Gdańska, między innymi Joanna Narolska, która opowiedziała o swojej przygodzie z gimnastyką artystyczną, Milena 'Lena’ Marczykowska, która opowiedziała o tym jak poznała Belly Dance, czyli taniec brzucha, Marta Szotyńska, która opowiedziała o kuglarstwie, Maciej ‘Sheva’ Mołdoch, który opowiedział o hip hopie i poppingu oraz Sebastian Młynarkiewicz, który opowiedział o swojej ogromnej pasji jaką jest akrobatyka. Wszyscy prelegenci to wielokrotni mistrzowie w swoich dziedzinach, dlatego dzieci były prawdziwie zachwycone oraz zaciekawione. Wykładowcy poprowadzili dla dzieci również warsztaty ze swojej techniki, także dzieci mogły się poruszać oraz spróbować swoich sił w prezentowanych dziedzinach.

Musical Oliver Twist edukacyjnie dla szkół

Fundacja 180 Stopni była głównym organizatorem oraz fundatorem Musicalu granego dla dzieci ze szkół z Gdańska i Gdyni.  Musical został stworzony przez Akademię Artystyczną z Gdańska. Musical został stworzony w celach edukacyjnych, zależało nam na tym, aby przybliżyć dzieciom formę jaką jest Musical. Naszym celem było umożliwienie nie tylko dzieciom, ale i dorosłym doświadczenia jakim jest prawdziwe przeżycie Musicalu, szczególnie tym, którzy aktualnie Musical kojarzą jedynie z hollywoodzkich produkcji filmowych, bądź kolorowych reklam elitarnych, finansowo dla większości nieosiągalnych wydarzeń. Spektakle nie były biletowane, dzięki czemu dotarliśmy do bardzo dużej liczby dzieci z terenu trójmiasta. Zagraliśmy zarówno w Gdyni, jak i w Gdańsku. 24 czerwca 2015 odbyły się spektakle w Sali Koncertowej Portu Gdynia, a 25 czerwca 2015 roku w Teatrze Miniatura w Gdańsku.

Sędziowanie podczas XIII Wojewódzkiego Turnieju Kabaretów i Teatrów Szkolnych

Prezes Fundacji 180 Stopni Maciej Nitka zasiadł w jury XIII Wojewódzki Turnieju Kabaretów i Teatrów Szkolnych. Byliśmy bardzo dumni, że tak dużo młodych ludzi rozwija się w kierunku teatru i kabaretu. Wydarzenie organizowane było przez Zespół Szkół Architektury Krajobrazu I Handlowo-Usługowych.

Spotkanie  Sztuka musicalowa wczoraj i dziś

W Starym Maneżu w Gdańsku Fundacja 180 stopni przy współpracy z Akademią Artystyczną zorganizowała bliskie spotkanie z musicalem “Sztuka musicalowa wczoraj i dziś”, którego częścią była prezentacja spektaklu musicalowego Oliver Twist. Spotkanie miało na celu w jak najbardziej przyjazny sposób pokazać czym jest sztuka musicalowa. Tego dnia miał miejsce krótki wykład – “Sztuka musicalowa wczoraj i dziś”, którego prelegentem była aktorka Agnieszka Skawińska, następnie dzieci zobaczyły musical “Oliver Twist” oraz odbył się wernisaż prac pracowni plastycznych Pałacu Młodzieży w Gdańsku.

XI Światowy Dzień Zespołu Downa

Wsparliśmy swoją obecnością symboliczne przejście ul. Długą, urozmaicone występami artystycznymi, rozdając znaczące skarpetki (z papieru). Wydarzenie organizowane było przez fundację “Ja Też” z Gdańska.